سلام به دوستان عزیز با نزدیک شدن به عید نوروز و برپایی جشن های متعدد لازم دونستم تاریخچه ی برخی از این اعیاد رو براتون توضیح بدم
یکی از این جشنها آتش بازی در شبآخرین چهارشنبه ی ساله که معروفه به چهارشنبه سوری:
ریشه ی تاریخی :
1)ابوریحان در این باره میگوید: ایرانیان در نهم هر ماه عیدی به نام آتش (آذر) داشتند وچون این جشن به ماههای زمستان میرسید به علت سرمای شدید نیاز به آتش بود و به عقیده آنها
نام این عید از اسم فرشته ای گرفته شده است که وکیل ومسئول تمام آتش هاست ومیگویند زردشت دستور داد که مردم در روز جشن آتش به زیارت آتشکده ها بروند تا بوسیله ی
آتش (به سوی خدا) نزدیکی پیدا کنند تا نقشی در امور عالم داشته باشند
2) لغت نامه دهخدا:
در لغت نامه دهخدا آمده است:
روشن کردن آتش در شب چهارشنبه در خواست سلامتی است وهمچنینکوزه شکستن سبب رفع بلاست وآجیل مشکل گشا در آن شب برای حل شدن مشکل است وفال گرفتن وچارقدی که گره خورده گره آن را باز کردن برای باز شدن گره وسختی کارهاست
علل خرافه بودن چهارشنبه سوری:
1- احیای سنت جاهلی:
رسول گرامی اسلام (ص) به رسالت مبعوث شد تا سنت های غلطی چون چهارشنبه سوری را از بین ببرد حتی برای اینکه مردم به یاد آتش پرستی نیفتند دستور داده شد که روبروی آتش وچراغی که روشن است نماز نخوانند"1"
پس احیای مراسم چهارشنبه سوری از سوی هر کس که باشد زنده کردن سنت جاهلی واز بین بردن سنت محمدی وبی توجهی به زحمات پیامبر است.
2- نوعی شرک:
چهارشنبه سوری نوعی شرک است چون شرک معنایش این است که انسان در حل مشکلات خود به غیر خدا وند واولیای او متوسل شود وغیر خدای بزرگ واولیایش را در برآوردن حاجت وامور دیگر دنیا موثر بداند.
چهارشنبه سوری از دیدگاه شهید مطهری:
قرآن منشا هایی برای فکرهای بی ریشه که آنها را به درختان بی ریشه تشبیه کرده ذکر میکند. یکی از آنها تقلید است .البته قرآن با کلمه تقلید مطلب را بیان نکرده است با تعبیر دیگر بیان کرده است تعبیر قرآن تبعیت کورکورانه از گذشتگان از پدران مادران آبا واجداد است . این هم از موضوعاتی است که قرآن روی آن زیاد تکیه کرده وآن را منشا لغزش وخطای بشر میداند وسخت انتقاد میکند.
مثلا میگوید (انا وجدنا آبائنا علی امة انا علی آثار هم مقتدون)
این ها میگویند: ما پدران خودمان را برطریقه ای یافته ایم وما هم همان طریقه پدران خودمان را میگیریم ومیرویم.
چهار شنبه آخر اسفند میشود بسیاری از خانواده ها که باید بگوییم : خانواده های نادان آتشی روشن میکنند بعد آدم های سر ومر و گنده با یک هیکل های چنین وچنان از روی آتش میپرند : ای آتش زردی من از تو!سرخی تو از من!
این چقدر حماقت است×! میپرسیم چرا چنین میکنید؟ میگویند: این یک سنتی است که میان ما مردم از قدیم پدران ما چنین میکردند قرآن میگوید:
(او لو کان آباوهم لات یعقلون شیئا)
اگر هم پدران گذشته تان چنین میکردند شما وقتی میبینید یک کار احمقانه است ودلیل حماقت پدران شماست رویش را بپوشانید چرا این سند حماقت را سال به سال تجدید میکنید؟ "2"
1"مستدرک الوسائل ج 1 ص 224
2" قسمتی از سخنان شهید مطهری درباره ی تقلید هفته نامه پرتو 24/12/1379
رسول گرامی اسلام فرمودند:انهاکم عن الزفن والمزماروعن الکوکبات والکبرات
شمارا از رقص ووسایل لهو (مانند تار وتنبک وفلوت و...)منع میکنم(1)
منشا آلودگی:
رسول گرامی اسلام فرمودند:
حضرت یحیی به شیطان گفت این زنگ را برای چه بدست گرفته ای؟ شیطان گفت:ای پیامبر خدا این منبع وسرچشمه صداهای غنا وموسیقی طرب انگیز است وهنگامی که عده ای در یک مجاس شر وگناه جمع میشوند وبه کمک این وسایل موسیقی سروصدا در میآورند تا لذت ببرند من هم در این زمان این زنگ را حرکت میدهم تا صدای موسیقی وآهنگ زیاد تر شود در این صورت بیشتر میتوانم آنها را غرق نمایم بعد شیطان گفت:بعد از شنیدن این آهنگ ها عده ای با انگشتانشان صدا در میآورند (بشکن میزنند)وگروهی سرشان را تکان میدهند وبعضی دست میزنند واین کارهای باطل وبیهوده را انجام میدهند تا اینکه همه را گمراه میکنم ونابود میسازم(2)
آیا اسلام مخالف شادی است؟
ج-اسلام نه تنها مخالف شادی نیست بلکه شاد نبودن وچهره عبوس داشتن را مذمت نموده است بر همین اساس سفارش نموده با مردم با جهره متبسم وشاد برخورد نماید(3)حتی در عروسی ها در صورت امکان دو روز غذا دادن بدون اسراف وتجملات(4)ولی اگر گفته رقص حرام است برای آن است که رقص منشا بسیاری از آلودگی هاست.
حضرت علی میفرماید: مردی که در رفتن به عروسی ها وپوشیدن لباس های نازک وتحریک آمیز از زن (ودخترش)اطاعت کند خداوند چنین مردی را با صورت به آتش جهنم میاندازد(5).
امروزه در بیشتر مجالس عروسیهایی برپا میشود که زنان ومردان نامحرم در ان مختلطند لذا
رسول لکرم فرمودند:اگر سوزنی باشدت وضربه به سر یکی از شما فرود آید بهتر از آن است که زنی را که نامحرم است لمس کند.(6)
حال به جند نمونه از حوادث جشنهای این چنینی اشاره میکنم:
1) در ساعت 1/30 دقیقه بامداد خودروی بی ام و سفید رنگ که سرنشینانش از عروسی بازگشته بودند در اثر سرعت زیاد از مسیر خود منحرف وپس از شکستن گاردیل های محافظ پل بزرگراه شهید همت از ارتفاع 8متری سقوط کرد این حادثه 2کشته و3زخمی برجای گذاشت.(7)
2-دیوار چهار متری در یک مجلس عروسی روستای شانجان شبستر بر روی مهمانان فروریخت و35کشته و25مجروح برجای گذاشت(8)
وصدها نمونه دیگر
آیا این وقایع زنگ خطری از جانب خداوند برای برپاکنندگان وشرکت کنندگان این مجالس نیست؟
برهمین اساس حضرت علی فرمودند:
کسی که در مجالس گناه ناپاکان شرکت میکند از مصیبت وبلاهایی که در اثر گناه نصیب این مجالس میشود در امان نیست.
1) کافی ج6ص432
2) بحار الانوار ج63ص228
3) سوره لقمان آیه 17
4) وسائل الشیعه ج14ص64
5) مستدرک الوسائل ج14ص244
6) مرآت النسا ص117
7) جام جم 13/5/81شماره 6450
8) کیهان 30/5/78 ص15